perceptie, adevar si realitate

Te-ai gandit vreodata ca esti o mica prelungire a unei imense sfere care se invarte si zboara prin spatiu cu o viteza de peste 20 km pe secunda? Probabil ca nu, but that’s a fact!.

Perceptia nu e realitate. Realitatea e realitate. Faptele sunt realitate. Insa de cele mai multe ori perceptiile ne “orbesc” si nu ne lasa sa vedem realitatea. E clar ca in ziua de azi perceptia bate realitatea, pentru ca timpul oamenilor e limitat si pretios. Nimeni nu mai are nici timpul si nici obisnuinta de a cauta realitatea (well…  in afara de Sherlock Holmes & co.). De aceea lumea e condusa de “comunicatori” – care incearca sa ne bage in ochi o realitatea pe care-o vor ei. Adica sa percepem intr-un anumit mod realitatea. Iar noi ne creem aceste perceptii si le denumim adevaruri. Dar adevarul nu e realitate. Faptele sunt realitate. Faptele sunt lucrurile asa cum se intampla ele. Adevarul este modul in care creierul nostru vede lucrurile. Rationamentul e clar si usor de inteles, dar e mai usor de acceptat dpdv sensitiv, emotional.

Realitatea cruda si rece este ca oamenii judeca prin prisma putinului pe care-l percep.

2 thoughts on “perceptie, adevar si realitate

  1. E foarte posibil ca accesul la realitate sa ne fie blocat complet, cel putin in viata asta. traim in lumi diferite. niciodata oamenii nu au putut cadea de acord in privinta realitatii. La nivel individual suntem prizonierii realitatii create de psihicul nostru iar la nivel social ai conventiilor, ai realitatii fabricate de alteritatea noastra ca indivizi. Dpdv logic, da, trebuie sa existe o realitate prima, independenta de perceptiile noastre. dar…mi-e teama ca NIMENI nu a cuprins-o vreodata in totalitatea ei. Pentru ca mintea noastra nu poate trai cu gandul ca realitatea e izolata de noi, am inventat un cuvant pentru a desemna persoana care are acces la ea, el insusi confundandu-se cu ea : G-O-D.

Leave a comment