porumbul bate tot!

De mai multa vreme vroiam sa fac o statistica a eficientei energetice a unor produse alimentare dpdv al costului/aport caloric.  Inca nu am gasit timpul pentru asta, dar am gasit ceva la fel de interesant:  o listare a produselor alimentare in functie de impactul asupra mediului si a eficientei energetice.

Care este amprenta energetica a produselor alimentare de baza? Majoritatea noastra considera ca produsele animale, mai ales carnea, au aport energetic crescut, ca si impactul asupra mediului. Exemplificarea de mai jos este foarte concludenta. Ganditi-va la extreme – cata energie consuma de fapt un vegetarian vs un carnivor. In tabelul de mai jos sunt listate pe rand: estimari ale energiei necesare (in kW) pentru a produce un kg de produs, energia (in calorii) pe care o da 1 kg din produsul respectiv, si eficienta energetica.

Morala povestii este ca eficienta energetica a diferitelor mancaruri este foarte variata. Produsele animale tind sa aiba o eficienta redusa, carnea de vaca fiind campionul ineficientei. Carnea de vaca costa, dpdv energetiv de 20 de ori mai scump decat merele, si de doua ori mai mult decat carnea de porc. Lactatele sunt destul de eficiente, deoarece au un continut caloric ridicat. Iar carnea de pui este la fel de eficienta ca merele.

La polul opus, porumbul este adevaratul campion al eficientei energetice, avand un randament de 105%. Adica energia consumata de noi pentru a creste, distribui si manca porumb este mai mica decat energia furnizata corpului prin consum. Acest lucru este posibil prin faptul ca porumbul inmagazineaza si energie solara, pe care o consumam.

Ihi, in poza mica din stanga e marea vaca🙂

surse: aici

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s