adevaruri despre suplimentele nutritive

Multi dintre noi, cu intentia de a ne imbunatati sau mentine sanatatea, apelam la suplimente nutritive sau la produse care ne promit o ameliorare sau chiar o vindecare, prin puterea “miraculoasa” a unei “noi descoperiri” stiintifice. Astfel, in ultimii 20-30 de ani a inflorit o industrie care depaseste azi 26 de miliarde de dolari si continua sa creasca intr-un ritm sustinut: piata suplimentelor nutritive.

Mai intai o mica definitie. Suplimentele nutritive sunt acele produse care aduc un aport suplimentar in dieta umana si au in compozitie unul dintre urmatoarele ingrediente: o vitamina, o minerala, o planta (cu exceptia tutunului), un amino-acid sau orice concentrat, metabolit, extract sau combinatie dintre acestea.

Astfel au aparut peste 40,000 de produse, fiecare promitand cel putin un remediu. Unele dintre ele sunt prezentate ca adevarate panacee universale, de te intrebi de ce mai cultiva oamenii si altceva.  Va dau un exemplu: Uncaria Tomentosa, cunoscuta popular si sub numele Cat’s Claw, promite ameliorari in urmatoarele afectiuni: Imunostimulant, Antiinflamator indicat in artroze, tendinite, bursite; Antialergic, Diabet, Lupus, Sindrom de obosealã cronicã, Cancer, Herpes, Neregularitãţi Menstruale, Afecţiuni ale Stomacului şi Intestinelor.

David McCandles si Andrew Perkins au cautat studii stiintifice (peste 1500)  si dovezi medicale pentru aproape 150 din cele mai populare suplimente nutritive. Rezultatele lor indica un fapt alarmant: numai cateva dintre aceste suplimente se dovedesc a fi intr-adevar eficace. Pentru cele mai multe dintre ele studiile se contrazic sau nu aduc nici un fel de dovada a eficacitatii sustinute.

Cel mai popular ingredient al suplimentelor este ceaiul verde. Despre acesta se sustine ca ar fi folositor in reducerea riscului aparitiei bolilor cardiovasculare, a colesterolului si a cancerului, si aduce beneficii in cazul imbunatatirii densitatii osoase, a functiilor cognitive, impotriva cariilor dentare si a pietrelor la rinichi, dar si ca: stopeaza unele boli neurodegenerative (Alzheimer sau Parkinson), scleroza multipla, previne degradarea membranei celulare prin neutralizarea radicalilor liberi care se elibereaza prin procesul de oxidare, reducere efectele negative ale colesterolului rau si potenteaza productia de colesterol bun, creste nivelul metabolismului prin actiunea asupra norepinefrinei, si, bineinteles, ajuta la eliminarea kilogramelor in plus.

Dintre toate acestea, studiile clinice umane – pentru ca foarte multe dintre aceste suplimente sunt studiate exclusiv in conditii de laborator sau pe animale – au aratat ca numai in cazul reducerii colesterolului ceaiul verde are eficacitate buna.

Figura de mai sus reprezinta o “cursa de baloane” – cu cat e balonul mai mare cu atat mai multe evidente in studiile clinice, dar numai in situatia mentionata sub numele suplimentului). Tocmai de aceea, anumite suplimente vor aparea de mai multe ori: in cazul ceaiului verde – dovezile referitoare la proprietatile sale anticancerigene nu sunt concludente.

(va urma)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s