adevaruri despre suplimentele nutritive II

Foarte interesant la studiul prezentat e ca se pot face cercetari separate pe fiecare grupa de afectiuni sau pe tipuri de ingrediente: plante, vitamine, etc.

Multe din suplimentele nutritive au la baza extracte din plante medicinale sau compusi ai acestora. Dar cat de sigure sunt ele? Doar pentru ca luam un preparat din plante ne va fi mai bine?

Asa cum se vede, putine dintre plante sunt cu adevarat eficace, si asta in conditiile in care sunt preparate si administrate in mod corect.

“Daca e natural, atunci trebuie sa fie sigur”. Oare?

De fapt majoritatea suplimentelor sunt fabricate din extracte procesate, sintetizate, concentrate si fermentate. Chiar daca nu ar fi procesate industrial, ar fi gresit sa asumam ca orice planta ne face bine. Ai manca iarba? Continutul mare de celuloza o face nedigerabila. Sau frunze de stejar? Sa nu mai zicem de ciuperci (stiu, nu sunt plante, dar ma intelegeti)Va plac migdalele? Migdalele crude, salbatice, sunt minirezervoare de cianura. Din cele peste 200,000 de specii de plante, doar cateva mii sunt consumate de oameni si numai cateva sute au fost “domesticite”. Plantele sunt fabricute chimice de o mare diversitate. Sunt capabile sa produca mii de compusi folositori in multe domenii: mancare, vopsele, medicamente, hartie, textile, otravuri, cleiuri sau materiale de constructii. Dar pentru a afla care la ce-i bun trebuie sa existe studii adecvate si teste.

E adevarat ca multe dintre ele au fost folosite de sute de ani, poate chiar mai mult. O astfel de idee a stat si la baza unei legi din 1994 care deregulariza piata suplimentelor nutritive in Statele Unite: daca exista un istoric al folosirii sigure produsul e acceptat. Dar daca pentru niste mii de ani oamenii, ignoranti sau naivi, au consumat produse toxice gandind ca le aduc insanatosirea. Manualul Merck recomanda in 1899 pentru tratarea ulcerului: creozot, terebentina, carbune, mercur, arsenic, plumb, cocaina, opium si marijuana.🙂

Alte produse promit leacuri miraculaose aduse de plante exotice recoltate de mii de ani din paduri virgine sau jungle de nepatruns. “Folosit in China de peste 100o de ani” – produsele traditionale chinezesti au deseori efecte toxice daca sunt crescute in alte locuri decat zona lor traditionala.

Chiar si produse mai recente, foarte populare, s-au dovedit a fi periculaose. Una dintre cele mai controversate plante ale ultimelor decenii este tataneasa. Literatura populara o denumeste: unul dintre cei mai importanti agenti terapeutici descoperiti vreodata, sigur si eficace. “O minune a naturii” care trateaza cancerul, gastrita, alunitele, entorse si luxatii, hemoroizi, rani  pe col, arsuri sau boli venerice!

Tataneasa contine alantoina, agent care ajuta refacerea celulara. Tocmai de aceea exista pericolul, ca, in cazul cancerului, acesta sa fie dezvoltat de consumul de tataneasa. De asemenea mai contine alcaloizi toxici care dauneaza ficatului. In majoritatea tarilor tataneasa este interzisa.

Din graficul prezentat mai sus reiese ca unele dintre cele mai eficiente si mai sigure sunt: sunatoarea (St. John’s wort), eficace in tratarea depresiilor moderate, valeriana – in cazul tulburarilor de somn si impotriva anxietatii, ceaiul verde, afinele, frunzele de maslin, lemnul dulce, ghimbirul, scortisoara, si, mai recent exista studii care sustin eficacitatea plantei de cacao in tratamentul bolilor coronariene si a hipertensiunii*.

(va urma)

*o noua versiune a graficului, updatata in Mai 2011, o puteti gasi aici

2 thoughts on “adevaruri despre suplimentele nutritive II

  1. Pingback: list of foods that prevent or slow down cancer growth | Sapte Stele

  2. Pingback: lista alimentelor cu potential in prevenirea cancerului | Sapte Stele

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s