Constiinta – pe nivele

For the english version please go here

David Hawkins descrie in cartea sa “Putere vs. Forta”  o ierarhie a starilor constiintei umane. Pune totul intr-o noua paradigma interesanta. In ordinea “crescatoare” acestea sunt: rusinea, vinovatia, apatia, durerea, frica , dorinta, furia, mandria, curajul, neutralitatea, disponibilitatea, acceptarea, ratiunea, dragostea, bucuria, pacea si iluminarea. Daca in anumite momente putem sari pe scara constiintei de la un nivel la altul, exista pentru fiecare dintre noi o stare predominantă “normala”.

Am subliniat nivelul “curajului“, deoarece Hawkins afirma ca acesta este primul nivel al pozitivitatii, iar toate nivelele inferioare acestuia reprezinta starea de negativitate.

Hawkins defineste aceste niveluri pe o scară logaritmică, astfel incat exista mult mai putini oameni la niveluri mai inalte. O crestere de la un nivel la altul aduce mari schimbari in viata.

Rusinea – Doar un pas mai sus decat moartea. Cei aflati la acest nivel se gândesc des la suicid. Sau pot deveni criminali in serie. Gândiţi-vă la aceasta ca o ură auto-dirijată.

Vinovatia – remuscarile, autoincrimnarea, masochismul, victimizarea – in toate formele ei – sunt manifestari ale vinovatiei. Cand este inconstienta genereaza tulburari psihosomatice si chiar predispozitii la accidente sau suicid. Cei dominati de vinovatie devin preocupati de “pacat”, obsedati de pedeapsa.

Apatia – saracia, disperarea si lipsa sperantei caracterizeaza acest nivel. Lumea si viitorul arata sumbru iar patosul devine leitmotivul vietii. Pe langa mijloace, victimelor apatiei le lipseste si energia necesara iesirii din acest stadiu.

Amaraciunea – Acesta este nivelul tristetii, al pierderii şi al dependentei. Cei care traiesc in acest nivel duc o viata in regret constant si depresie. Acesta este nivelul doliului, al remuscarilor trecutului. Totul in jur se vede in culori sumbre.

Frica – La acest nivel lumea pare periculoasa, plina de capcane si amenintari. O data ce frica este manifestata intens toate evenimentele ingrijoratoare ale lumii o vor hrani. Frica devine obsesiva si poate lua orice forma. Frica limiteaza manifestarea personalitatii si duce la inhibarea ei. Deoarece este nevoie de energie pentru a invinge frica, cei stapaniti de frica sunt în imposibilitate de a ajunge la un nivel mai ridicat fara ajutor.

Dorinta – aceasta ne aduce in stadiul in care depunem eforturi pentru a atinge obiective sau pentru a obtine recompense. Dorinta este, de asemenea, nivelul de dependenta, in care aceasta devine o pofta mai importanta decat viata insasi. Dorinţa are de a face cu acumularea si lacomia. “A dori”  ne poate porni pasii pe drumul spre realizare. Prin urmare Dorinta poate deveni o rampă de lansare pe niveluri mai ridicate ale constientizarii.

Manie – Pe masura ce oamenii trec de la Apatie si Amaraciune pentru a invinge Frica din viata lor, ei încep sa vrea; Dorinta duce la frustrare, care, la randul sau, duce la Manie. Mania se manifesta cel mai adesea ca resentiment si razbunare si este, prin urmare, volatila si periculoasa. Deoarece Mania decurge din frustrarea Dorintei, se bazeaza pe nivelul energetic al acesteia. Frustrarea rezulta din exagerarea importantei dorintelor. Mania se transforma cu usurinta la ura, care are un efect de eroziune in toate domeniile vietii unei persoane.

Mandria – In contrast cu campurile de energie inferioare, oamenii se simt mai bine atingand acest nivel. Cu toate acestea Mandria e buna numai in contrast cu nivelurile inferioare. Mandria este defensiva si vulnerabila, deoarece este dependenta de conditiile externe, fara de care se poate reveni brusc la un nivel inferior. Mandria este alimentata de un ego umflat care este intotdeauna vulnerabil la atacuri. Prin urmare dezavantajul Mandriei este aroganta si negarea. Aceste caracteristici blocheaza cresterea.

Curajul este zona de explorare, realizare, tarie morala si determinare. La nivelul Curajului viata este vazuta a fi incitanta, provocatoare si stimulativa.  Prin urmare, cresterea si educatia devin obiective realizabile. Aici obstacolele actioneaza ca stimulente. Oamenii, la acest nivel, dau inapoi lumii, la fel de multa energie pe cat primesc; la nivelurile inferioare, indivizii sug energie din societate.

Continuare aici

level of consciousness

You can find the english explanation of  the “Power versus Force” brief here or you can download it from my download box – in the right side of the page

3 thoughts on “Constiinta – pe nivele

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s